Автор: ДАНИЕЛА СТОЈАНОВИЌ-КАРГОВ Категорија: критика
СМЕЛО И ВЕСЕЛО
Кон премиерата на „Дон Кихот“ од Лудвиг Минкус; кореографија Мариус Петипа, Виктор Јеременко; диригент Саша Николовски - Ѓумар, продукција МОБ

Периодика: Вест Датум: 24.12.2009

Автор: Даниела Стојановиќ - Каргов Категорија: критика
ОПАЧИНАТА НА ГЛАМУРОЗНИОТ ЈУБИЛЕЈ
Кон Гала-балетскиот концерт за 60 години од формирањето на Македонскиот балет; диригент: Алесандро Д’Агостини; продукција МОБ

Периодика: Вест Датум: 07.10.2009

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
МНОГУ ГОСТИ И МНОГУ ПУБЛИКА НА ЈУБИЛЕЈОТ НА БАЛЕТОТ
Кон Гала-концертот посветен на 60 години од постоењето на Македонскиот балет

Периодика: Утрински весник Датум: 05.10.2009

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
НЕИЗДЕФИНИРАНИ СОЛИСТИЧКИ ПАСАЖИ И АНСАМБЛОВИ ТАНЦИ
Кон премиерната изведба на „Кармина Бурана“ од Карл Орф

Периодика: Утрински весник Датум: 14.07.2009

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
ТАНЧАРИТЕ ИГРААТ КОЛКУ ДА НЕ ЗАБОРАВАТ
НЕИСКОРИСТЕН ПОТЕНЦИЈАЛОТ НА УМЕТНИЦИТЕ ОД МАКЕДОНСКИОТ БАЛЕТ

Периодика: Време Датум: 21.04.2009

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
ИМПРЕСИВНИ ОСМИСЛУВАЊА НА СОВРЕМЕНИОТ ТАНЦ
КОН ИЗВЕДБАТА НА „ШЕХЕРЕЗАДА“ И „ДАЈТЕ НИ МИР“ ВО МАКЕДОНСКИ БАЛЕТ

Периодика: Време Датум: 18.02.2009

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
„АПСОЛУТНА“ ВИСТИНА ВО НАДЕЖ ДА СЕ НАЈДЕ МИР
Кон балетската премиера на „Дајте ни мир“,

Периодика: Утрински весник Датум: 16.02.2009

Автор: Биљана Тануровска-Ќулафковски Категорија: критика
СО КУРАТОРСКИ КОНЦЕПТ КОН МОДЕРНА БАЛЕТСКА КУЌА
Кон балетската вечер со „Шехерезада“ и премирата на „Дајте ни мир“, музика Арво Парт, режија и кореографија Рафел Бјанко, Македонска опера и балет

Периодика: Вест Датум: 13.02.2009

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
„КАРМЕН“ СО БЛЕДА КОРЕОГРАФСКА ВИЗУРА
Кон балетската претстава „Кармен“,

Периодика: Утрински весник Датум: 03.12.2008

Автор: Тина Иванова Категорија: критика
БУРА ОД ЕМОЦИИ ЗА ГОЛЕМИОТ БАЛЕТСКИ УМЕТНИК ЕКРЕМ ХУСЕИН
Претставата „Црвениот лебед“ на Искра Шукарова

Периодика: Утрински весник Датум: 15.02.2008

Автор: Емилија Џипунова Категорија: критика
КОРЕОГРАФСКА КОНСТРУКЦИЈА ИСПРЕПЛЕТЕНА ОД БОГАТО ХАРМОНИЧНИ ДВИЖЕЊА
Кон меѓународниот балетски проект „Килијан на Балканот“

Периодика: Утрински весник Датум: 18.12.2007

Автор: Ѓурѓица Јовановска Категорија: критика
СПЕКТАКЛ ЗА ПАМЕТЕЊЕ
ПО ПРЕМИЕРАТА НА БАЛЕТОТ „РЕЈМОНДА“ ВО МОБ

Периодика: Време Датум: 31.10.2007

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
ВРВНА КЛАСИКА
Кон премиерата на балетот „Рајмонда“ од Александар Глазунов, во кореографија на Виктор Јаременко од Украина; продукција - Македонската опера и балет

Периодика: Вест Датум: 30.10.2007

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
„ВАЛПУРГИСКА НОЌ“ И „ШЕХЕРЕЗАДА“–БАЛЕТСКИ НАСЛАДУВАЊА НА „ОХРИДСКО ЛЕТО“
ОХРИДСКО ЛЕТО 2007

Периодика: Нова Македонија Датум: 20.07.2007