Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
КОЗМИН И НАЧЕВСКИ НОСИТЕЛИ НА „ТРАВИЈАТА“
Мајски оперски вечери 2010 - „Травијата“ од Џузепе Верди

Периодика: Вест Датум: 17.05.2010

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
УШТЕ ЕДНА ТРАВИЈАТА ШТО ЗВУЧИ КАКО ИЗГРЕБАН ВИНИЛ
мајски оперски вечери

Периодика: Нова Македонија Датум: 17.05.2010

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
„ЉУБОВНАТА НАПИВКА“ ПОНУДИ ПРОСЕЧНОСТ
Кон отворањето на Мајските оперски вечери 2010 - „Љубовна напивка“ - Гаетано Доницети

Периодика: Вест Датум: 12.05.2010

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
УМЕТНОСТА НА ХОРСКОТО ПЕЕЊЕ
Кон концертите на Новиот лондонски камерен хор

Периодика: Вест Датум: 13.04.2010

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
БАРИТОН СО ДРАМАТИЗАМ
За рециталот на Горан Начевски, баритон, Милица Шкариќ, пијано

Периодика: Вест Датум: 23.12.2009

Автор: Јулијана Жабева Папазова Категорија: критика
НЕУВЕРЛИВА „БАЛ ПОД МАСКИ“
ОТВОРАЊЕ НА МАЈСКИТЕ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ

Периодика: Дневник Датум: 15.05.2009

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
НЕМА ВИСТИНСКИ СПЕКТАКЛ СО СЛАБИ СОЛИСТИ
(Мајски оперски вечери 2009 - Свечено отворање - „Бал под маски“ - Џ.Верди

Периодика: Вест Датум: 12.05.2009

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
ВИЗУЕЛНО СИЛНА-МУЗИЧКИ КАТАСТРОФАЛНА
МАЈСКИ ОПЕРСКИ ВЕЧЕРИ

Периодика: Нова Македонија Датум: 11.05.2009

Автор: Јулијана Жабева Папазова Категорија: критика
МУЗИЧКИ ГОВОР НА МАКЕДОНСКОТО МИНАТО
ОТВОРЕНИ ДЕНОВИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА МУЗИКА ВО МОБ

Периодика: Дневник Датум: 27.03.2008

Автор: Тина Иванова Категорија: критика
ИСКОНСКО НАСЛЕДСТВО СО ПОГЛЕД КОН СОВРЕМЕНОСТА
Со концертот „Од исконот“, почнаа „Деновите на македонска музика“

Периодика: Утрински весник Датум: 27.03.2008

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
ВЕЧЕР БЕЗ ОПЕРСКИ СЈАЈ
Кон обновата на операта „Лучија од Ламермур“ - Гаетано Доницети, диригент Јосип Шего, Хрватска, продукција МОБ

Периодика: Вест Датум: 06.03.2008

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
МЛАДИТЕ ОПЕРСКИ ПЕЈАЧИ ИМААТ СВОЈ ПОТЕНЦИЈАЛ
Кон концертот на учесниците на мастеркласот на Оливера Миљаковиќ

Периодика: Вест Датум: 30.01.2008

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
НЕЗРЕЛА И АМАТЕРСКА ОБНОВА
За „Боеми“, режија на Стојан Ганчев, диригент Јосип Шего, проект на Македонската опера и балет

Периодика: Вест Датум: 09.10.2007

Автор: Трена Јорданоска Категорија: критика
МУЗИЧКИ МАРАТОН СО ЕНЕРГИЈА ЖАР И ЕНТУЗИЈАЗАМ
КОНЦЕРТ НА СИМОН ТРЧЕСКИ ВО ДОМОТ НА АРМ

Периодика: Дневник Датум: 25.06.2007