Автор: Фимчо Муратовски Категорија: критика
ИСКЛУЧИТЕЛНО БОГАТА КРЕАТИВНА ЛИЧНОСТ
Ин мемориам: Музикологот и композитор Драгослав Ортаков

Периодика: Утрински весник Датум: 21.12.2007

Автор: Мирјана Павловска-Шулајковска Категорија: критика
ВИСТИНСКАТА УМЕТНОСТ, УЧИТЕЛ И ДВИГАТЕЛ
МБУЦ „ИЛИЈА НИКОЛОВСКИ -ЛУЈ“, ФУНДАМЕНТ НА МУЗИЧКИОТ РАЗВОЈ ВО МАКЕДОНИЈА

Периодика: Вечер Датум: 21.10.2005

Автор: Фимчо Муратовски Категорија: критика
ДА, КОГА НАВИСТИНА Е РОДЕНА МАКЕДОНСКАТА ФИЛХАРМОНИЈА?
Полемики

Периодика: Утрински весник Датум: 06.05.2004

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
СТУДЕНТИТЕ СПЕКТАКУЛАРНО ГО ПОЛОЖИЈА ИСПИТОТ
КОНЦЕРТ НА СИМФОНИСКИОТ ОРКЕСТАР НА ФМУ

Периодика: Дневник Датум: 20.12.2001

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА КОЈ ДОПРВА ЌЕ СЕ СЛУША
КОНЦЕРТ НА МЛАДИ УМЕТНИЦИ

Периодика: Дневник Датум: 06.07.2001

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
ПРЕТСТАВА СО ДОБРИ СОЛИТИ И СТЕРЕОТИПНИ СЦЕНСКИ ДВИЖЕЊА
„СЕВИЛСКИОТ БЕРБЕРИН“ ОД ЏОАКИНО РОСИНИ, ОПЕРА ПРИ МНТ

Периодика: Дневник Датум: 10.01.2001

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
УСПЕШНА МУЗИЧКА-АКТЕРСКА КРЕАЦИЈА
за изведбата на „севилскиот берберин“

Периодика: Вечер Датум: 26.12.2000

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
ДИРИГЕНТСКИ АРТИЗАМ ШТО ПЛЕНИ
кон концертот на македонската филхармонија, 40 години дејност на маестро фимчо муратовски

Периодика: Нова Македонија Датум: 22.05.2000

Автор: Слаѓана Јовановиќ Категорија: критика
ЧЕТИРИ ДЕЦЕНИИ ОД ПРВИОТ КОНЦЕРТ НА МАЕСТРО МУРАТОВСКИ
концерт на македонската филхармонија

Периодика: Дневник Датум: 19.05.2000

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
АВТОГОЛ НА СВОЈ ТЕРЕН
за свечениот концерт на македонската филхармонија во чест на 50-годишнината на сојузот на композиторите на македонија

Периодика: Вечер Датум: 23.04.1997

Автор: Фимчо Муратовски Категорија: критика
УШТЕ ДОЛГО ЌЕ ОДЅВОНУВА НЕГОВИОТ ВОЛШЕБЕН ГЛАС
благоја николовски (1935-1996)

Периодика: Нова Македонија Датум: 18.09.1996

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
ЗРЕЛИ УМЕТНИЧКИ ПЛОДОВИ
по концертот на Оркестарот на ФМУ во Домот на Армијата

Периодика: Нова Македонија Датум: 25.04.1996

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ДВЕ ПРОГРАМСКИ ОРИЕНТАЦИИ
за творечкиот портрет на стојан стојков и концертот на камерниот оркестар на мрт

Периодика: Вечер Датум: 06.04.1994

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
ЈУБИЛЕЈ СО МУЗИКАТА НА ВИВАЛДИ
за концертот на хорот и камерниот оркестар на мрт, диригент фимчо муратовски

Периодика: Вечер Датум: 09.02.1994