Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
ДОБРА И ЛОША ИЗВЕДБА
ОХРИДСКО ЛЕТО 2008

Периодика: Нова Македонија Датум: 11.08.2008

Автор: Борис Трајанов Категорија: критика
И НАТАМУ ЌЕ МУ ПЕАМ НА СВОЈОТ НАРОД
РЕАКЦИЈА НА БОРИС ТРАЈАНОВ

Периодика: Време Датум: 05.05.2006

Автор: Костадин Костадиновски Категорија: критика
ТРИФУН КОТОВСКИ СО ПЕСНА МУ ГО ЧЕСТИТАШЕ ЈУБИЛЕЈОТ НА ТРАЈАНОВ
КОНЦЕРТИ

Периодика: Нова Македонија Датум: 03.05.2006

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
ДОЗА СЕКОЈДНЕВЕН МУЗИЧКИ ЖАРГОН
ПО ЈУБИЛЕЈНИОТ КОНЦЕРТ НА БОРИС ТРАЈАНОВ

Периодика: Време Датум: 01.05.2006

Автор: Лилјана Митевска Категорија: критика
ГОРД СУМ ШТО СЕ СТАВИВ ВО ОДБРАНА НА ДЕМОКРАТИЈАТА
Разговор со македонската оперска ѕвезда Борис Трајанов

Периодика: Утрински весник Датум: 27.04.2006

Автор: Ангелина Димоска Категорија: критика
ТРИУМФ НА БОРИС ТРАЈАНОВ
Борис Трајанов реализира уште еден одличен настап

Периодика: Време Датум: 19.11.2004

Автор: Соња Здравкова-Џепароска Категорија: критика
ПРЕТСТАВАТА-МЕЃНИК НА МАКЕДОНСКАТА ТАНЦОВА ИСТОРИЈА
„дневник стравински“ - кореограф рисима рисимкин

Периодика: Дневник Датум: 22.03.2004

Автор: Велика С. Серафимовска Категорија: критика
НЕСЕКОЈДНЕВЕН НАСТАН ШТО ГИ ВОЗБУДИ СИТЕ СЕТИЛА
„дневник стравински“ - игор стравински - режија рисима рисимкин

Периодика: Дневник Датум: 17.03.2004

Автор: Ц. Зојчевска Категорија: критика
НЕ САКАМЕ ДА БИДЕМЕ ДВОРСКИ ЗАБАВУВАЧИ
БОРИС ТРАЈАНОВ И ВЕСНА ГИНОВСКА НЕЗАДОВОЛНИ ОД ВЛАДИНИОТ ТРЕТМАН

Периодика: Вест Датум: 16.05.2003

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
ХАРИЗМАТА НА ШОПОВ ГИ ОСВОИ И УМЕТНИЦИТЕ И ПУБЛИКАТА
ОПЕРА, ,,НАБУКО" - ЏУЗЕПЕ ВЕРДИ, МНТ

Периодика: Дневник Датум: 06.03.2003

Автор: Јелица Тодорчевска Категорија: критика
ГОЛЕМИ ИДЕИ БЕЗ ЕТИКА И ЕСТЕТИКА
Кон концертот на Весна Гиновска - Илкова, сопран и Борис Трајанов, баритон

Периодика: Утрински весник Датум: 22.03.2002

Автор: Елени Новаковска Категорија: критика
ПОСТАВЕНИ ТЕМЕЛИТЕ НА НОВИ СТАНДАРДИ ВО УМЕТНОСТА
КОНЦЕРТ НА ВЕСНА ГИНОВСКА-ИЛКОВА И БОРИС ТРАЈАНОВ

Периодика: Дневник Датум: 13.03.2002

Автор: Роза Нолчева Категорија: критика
ПЕЈАЧКИ КВАЛИТЕТИ И СОВРШЕНА УМЕТНИЧКА ВИЗИЈА
Кон настапот на Весна Гиновска Илкова и Борис Трајанов со Македонската филхармонија; продукција : „Трето уво“

Периодика: Вест Датум: 11.03.2002

Автор: Тина Иванова Категорија: критика
ИЗБЕГНУВАЊЕ НА ТИПИЧНИТЕ ШЕМИ
Борис Трајанов, баритон

Периодика: Утрински весник Датум: 02.03.2002