Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
НЕГУВАЊЕ НА ХУМАНИТЕТОТ ВО ЖИВОТОТ И УМЕТНОСТА
IN MEMORIAM - ТОМИСЛАВ ЗОГРАФСКИ

Периодика: Утрински весник Датум: 17.01.2000

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
ВИРТУОЗНО И МУЗИКАЛНО
кон рециталот на љубиша кировски на виолина

Периодика: Нова Македонија Датум: 12.03.1997

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
ЗРЕЛА МЛАДОСТ
кон концертот на операта при мнт, диригент саша николовски ѓумар

Периодика: Нова Македонија Датум: 17.01.1997

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
ЗРЕЛИ УМЕТНИЧКИ ПЛОДОВИ
по концертот на Оркестарот на ФМУ во Домот на Армијата

Периодика: Нова Македонија Датум: 25.04.1996

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
ТИВОК ЏИН
кон концертот на пијанистот николај петров „охридско лето 95“

Периодика: Нова Македонија Датум: 01.09.1995

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
БЛЕСКАВИ ИНТЕРПРЕТАЦИИ
кон концертот на стојан димов „охридско лето 95“

Периодика: Нова Македонија Датум: 29.08.1995

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
РАНА ЗРЕЛОСТ
кон концертот на асиер поло „охридско лето“ 95

Периодика: Нова Македонија Датум: 22.08.1995

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
ПЕАЧКИ РАФИНМАН
кон рециталот на викторија де лос анџелес на „охридско лето 95“

Периодика: Нова Македонија Датум: 18.08.1995

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
СВЕТЛИ ВИЗИИ
кон настапот на младинскиот камерен оркестар на МММ, „охридско лето 85“

Периодика: Нова Македонија Датум: 15.08.1995

Автор: Бојан Ортаков Категорија: критика
ЛЕСНИ ВОЗДИШКИ
кон настапите на рускиот државен хор и камерниот ансамбл при Бољшој театар, „охридско лето 95“

Периодика: Нова Македонија Датум: 11.08.1995