Автор: Бранко Каракаш Категорија: критика
ПРВА ИЗВЕДБА HA 9- ТА БЕТОВЕНОВА СИМФОНИЈА ВО СКОПЈЕ

Периодика: Нова Македонија Датум: 18.10.1959

Автор: Ѓоко Ѓорѓиев Категорија: критика
ПОСТОЈАН РАСТЕЖ НА НАШАТА ЗАБАВНА МУЗИКА

Периодика: Нова Македонија Датум: 20.09.1959

Автор: Тодор Скаловски Категорија: есеј
РЕФЕРАТ НА МАКЕДОНСКИТЕ НАРОДНИ ПЕСНИ ВО НОБ

Периодика: Нова Македонија Датум: 22.08.1959

Автор: Бранко Каракаш Категорија: критика
СРЕДБА CO УШТЕ ЕДЕН МЛАД ДИРИГЕНТ

Периодика: Нова Македонија Датум: 02.07.1959

Автор: Бранко Каракаш Категорија: критика
ЗАВРШИ ОПЕРСКАТА СЕЗОНА ВО СКОПЈЕ

Периодика: Нова Македонија Датум: 30.06.1959

Автор: Бранко Каракаш Категорија: критика
ГОДИШНА СМОТРА НА НАЈМЛАДАТА МУЗИЧКА ГЕНЕРАЦИЈА

Периодика: Нова Македонија Датум: 29.06.1959

Автор: Бранко Каракаш Категорија: критика
АФИРМАЦИЈА НА МЛАДАТА МУЗИЧКА ГЕНЕРАЦИЈА

Периодика: Нова Македонија Датум: 16.05.1959

Автор: Владо Чучков Категорија: критика
МАРТОВСКИ МЕДИТАЦИИ НА ТЕМА „МАРТА“

Периодика: Разгледи Датум: 01.05.1959

Автор: Бранко Каракаш Категорија: критика
ДВАЈЦА ГОСТИ ВО СКОПСКАТА ОПЕРА

Периодика: Нова Македонија Датум: 29.03.1959

Автор: Бранко Каракаш Категорија: критика
КОНЦЕРТ НА ВИОЛИНИСТОТ ЛАЗАР МАРЈАНОВИЌ

Периодика: Нова Македонија Датум: 06.03.1959