Наслов:

МАКЕДОНСКОТО КАМЕРНО-СОЛИСТИЧКО ТВОРЕШТВО


Издадено на: 24.01.1978
Автор: Милан Фирфов
Периодика: Нова Македонија
Број: 11136 | Страна: 9

Програма:
Соната за обоа и пијано и Скерцо од Стојан Стојков, Сонатина „Инес“ од Благој Цанев, „Дојранка“ од Трајко Прокопиев, Флејта и Ламенто од Љубомир Бранѓолица, Соната од Илија Илиевски?, „Шарпланинска приспивна“ и „Македонски триптих“ од Тодор Скаловски, „Насмевка пред зората“ од Александар Џамбазов, „Езеро“ и Три исповедни молитви од Ристо Аврамовски, „Крај езеро бела песна“ и „Балада“ од Михајло Николовски, „Свенат цвет“ од Властимир Николовски, „Порака“ од Стојче Тошевски, „Кавал и магија“ од Петре Богданов-Кочко, „Галебе мој“ од Трајко Прокопиев, „Алегро“ од Томислав Зографски, Композиција бр. 1 од Сотир Голабовски, Сонатина за пијано од Димитрије Бужаровски, Музика за дувачки квинтет од Ристо Аврамовски и Четири инвенции од Тома Прошев.
Учесници:
Киро Давидовски - обоа; Иван Кочаров - кларинет; Никола Атанасов - флејта; Емилија Аврамовска - сопран; Благоја Николовски - тенор; Павлина Апостолова - сопран; Виолинско дуо Гаврилска-Братоев; Душка Тасевска - виолончело; Снежана Анастасова-Чадиковска - пијано; Валери Стефановски - пијано; Јасминка Чакар - пијано; Димитрије Бужаровски - пијано; Стела Слејанска - пијано; Скопски дувачки квинтет; пијано придружба: Лилјана Иванова и Љупка Хаџи Георгиева

Клучни зборови:
1978 Алегро Александар Џамбазов Балада Благој Цанев Благоја Николовски Валери Стефановски Виолинско дуо Гаврилска-Братоев Властимир Николовски Галебе мој Денови на македонска музика Димитрије Бужаровски Дојранка Душка Тасевска Езеро Емилија Аврамовска Иван Кочаров Илија Илиевски Јасминка Чакар Кавал и магија Киро Давидовски Композиција бр. 1 Крај езеро бела песна Лилјана Иванова Љубомир Бранѓолица Љупка Хаџи-Георгиева Македонски триптих Милан Фирфов Михајло Николовски Музика за дувачки квинтет Насмевка пред зората Никола Атанасов Павлина Апостолова Петре Богданов Кочко Порака Ристо Аврамовски Свенат цвет Скерцо Скопски дувачки квинтет Снежана Анастасова-Чадиковска Соната Соната за обоа и пијано Сонатина за пијано Сонатина Инес Сотир Голабовски Стела Слејанска Стојан Стојков Стојче Тошевски Тодор Скаловски Тома Прошев Томислав Зографски Трајко Прокопиев Три исповедни молитви Флејта и Ламенто Четири инвенции Шарпланинска приспивна

Оригинален извадок:
Притиснете на иконата
за поголем формат